Konyhabútor ötletek - A hideg főzés - indukciós főzőlapok használata

Régi technika új alkalmazásban

Hihetetlenül hangzik, pedig igaz: az indukció fizikai alapjait több mint száz éve ismerik. A fém megmunkálásával foglalkozó iparágakban hegesztésnél vagy forrasztásnál alkalmazták. A technika az 1980-as évek óta egyre több konyhában hódít. Ekkor jelentek meg ugyanis a piacon az első indukciós főzőlapok, melyek lehetővé teszik a hideg főzést.

A főzőlap üveg felülete alatt - az elektromos üvegkerámia lapoktól eltérően - nem fűtőszál, hanem egy indukciós tekercs található, mely váltakozó elektromágneses mezőt hoz létre, ennek hatására az edény alján hőt képző örvényáram keletkezik és néhány másodperc alatt az edény fém alja felforrósodik.

indukciós főzőlapA főzőlap felülete nem melegszik fel, a hő közvetlenül az edény alján jön létre.

Mivel a hő közvetlenül az edény alján jön létre, a fűtési folyamat során a főzőlap felülete egyáltalán nem melegszik fel. Ezért nevezzük az indukciós főzést hideg főzésnek.
Igaz ugyan, hogy a fűtés során az üveglap hideg marad, a forró edény azonban átadja a hőt az üvegnek. Ez viszont annyit jelent, hogy a főzőfelület csak 110 °C-ra melegszik fel - szemben a gázzal, ahol a környezeti hőmérséklet 450 °C, illetve az elektromos üvegkerámiával, ahol ugyanez az érték 430 °C. A csekély felmelegedés következtében az esetleg kifutó étel nem ég rá a felületre, illetve az a főzés befejezése után nagyon hamar kihűl.

Rövidebb főzési idő

A hő közvetlenül az edény alján keletkezik, ezért a felfűtési idő nagyon rövid. A rendszer - a gázégőhöz hasonlóan - gyorsan reagál az energiaszabályozásra, ám jelentősen nagyobb energiakihasználással és hatékonysággal. A meglepően széles skálán mozgó teljesítmény (50 - 2800 watt minden főzőzónánál) nagyon finoman szabályozható főzést tesz lehetővé. A meghatározott hőmérséklet elérésekor egy hőérzékelő megszakítja a további teljesítménynövelést, megakadályozva ezzel az edény aljának túlmelegedését.
Ezért lehet például a süteményekhez a csokoládét vízfürdő nélkül, csupán egyetlen fazék felhasználásával felolvasztani.

Nagyobb biztonság

Indukciós főzésnél - mivel a hőképződés feltétele az edény főzőlapra helyezése - ha a főzőlapra nem teszünk edényt, nem jön létre teljesítményfelvétel, a főzőzóna automatikusan kikapcsol.
A módszer biztonságát növeli a hagyományos főzési módokhoz viszonyított alacsony környezeti hőmérséklet. Ez megakadályozza a az ételek leégését vagy kifutását. A felület hamar kihűl, ezzel minimalizálódik az égési sérülések lehetősége. (Ez az előny, lehet azonban hátrány is, ha a maradékhőt az ételek melegen tartására szeretnénk használni - itt értelemszerűen nem lehet.)

Problémamentes tisztítás

indukciós főzőlapA profi szakácsok nem csupán a jövőbemutató technikát és a környezettudatosságot tisztelik az indukciós főzőlapokban, hanem a rendszer ötletességét is: ha edény kerül a zónára, a teljes energia rögtön rendelkezésre áll, míg annak eltávolításával a hő előállítása is megszűnik. Ez idő és energiamegtakarításhoz vezet.

Ám emellett mást is nyújtanak az indukciós főzőlapok: egyszerű tisztítást. A felület nem forrósodik fel, csak az edény hőjét veszi át, a kiborult, vagy kifutott élelmiszerek nem égnek rá, így azok lekaparását nyugodtan elfelejthetjük.

Ahol a kutyát elásták...

A főzőlap használatához speciális edényre van szükség - fotó: Silit Az indukciós technika alkalmazásának - a főzőlapon kívül - egyetlen feltétele van: a megfelelő edény.
A főzés csak mágnesezhető aljú edényben lehetséges. Ilyen a zománcozott, az öntöttvas, a legtöbb rozsdamentes acélból és acélból készült edény. Nem alkalmazhatók az üveg vagy kerámia, a réz és az alumínium edények. Meglevő lábasaink, fazekaink alkalmasságáról egyszerűen meggyőződhetünk. Kísérletünkhöz csupán egy mágnesre lesz szükség: ha az edény vonzza a mágnest, akkor alkalmas indukciós lapon való főzésre, ha nem, akkor sajnos másikat kell vásárolnunk.

Forrás: konyhaweb.hu

Keressen fel minket!

Keressen minket elérhetőségeink valamelyikén!

Cím: 9700 Szombathely, Zanati u. 25.
Email: info@konyha-design.hu
Tel.: +36 94 508 230
Bemutatóterem